adres:
ul. Kochanowskiego 1
29-100 Włoszczowa
województwo: świętokrzyskie
powiat: włoszczowski
NIP: 6560000033
telefony:
tel. (41) 388 33 00
fax (41) 388 33 07
opis działalności:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie swą działalność rozpoczęła w 1936 roku. W swej działalności przechodziła wiele zmian. Najbardziej znamiennym był rok 1975, w którym oddano nowo wybudowany zakład. Od 1990 do 1993 roku dokonano gruntownych zmian technicznych. Uruchomiono nowe technologie: nową linię serowarską, linię do plasterkowania serów z przekładką papierową pakowanych w folie, ultrafiltrację, nanofiltrację. Stanowi to doskonałe zaplecze do przerobu pełno przetwarzanych wyrobów mleczarskich dla konsumenta o różnych gustach i upodobaniach smakowych.

OSM we Włoszczowie we wczesnych latach swej działalności znana była głównie z produkcji serów dojrzewających, z czasem asortyment wzbogacony został w "galanterię mleczarską".

W roku 1994 prawdziwym hitem stał się "serek Gucio", rok później Mleczarnia we Włoszczowie jako jedna z pierwszych rozpoczęła produkcję "serka wiejskiego", który zyskał bardzo duże zainteresowanie konsumentów. W 1997 roku zmodernizowano aparatownię. W związku z rosnącą produkcją sera dojrzewającego zaczęto się zastanawiać nad zagospodarowaniem serwatki. W 1998 roku uruchomiono linię do zagęszczania serwatki metodą nanofiltracji; w ten sposób powstał nowy produkt, serwatka w proszku częściowo zdemineralizowana.

W kwietniu 2001 roku uruchomiono nową linię do produkcji serów, pozwalającą na znaczne zwiększenie wydajności i poprawę jakości serów, odpowiadającą najnowszym standardom światowym do produkcji serów typu szwajcarskiego i holenderskiego.

Obecnie zainstalowana linia serowarska ma dobową wydajność przerobową 270 tys. litrów mleka, ale jej modułowa konstrukcja umożliwia rozbudowę (bez modernizacji) i zwiększenie wydajności o 50%.

W 2005 roku uruchomiono również nową nalewarkę do napojów mlecznych i śmietan butelkowych.

Uruchomienie oddziału produkcyjnego w Pawłowicach umożliwiło rozszerzenie asortymentu o twaróg półtłusty w popularnej formie krajanki.

W 2006 roku uruchomiono wędzarnię, dzięki której rozszerzyliśmy gamę naszych serów o znakomite, aromatyczne sery wędzone.

W 2008 roku wprowadziliśmy do sprzedaży serek typu włoskiego o wdzięcznej nazwie Capriccio.

Rok 2009 był czasem rozszerzenia asortymentu o całkiem nowy rodzaj produktu jakim jest Rajski twaróg.

W kwietniu 2010 zakończono instalowanie linii do zautomatyzowanego pakowania kubków w tacki.

Zwiększyła się moc przerobowa zakładu z 350 000 litrów/dobę do 400 000 litrów/dobę.

Obecnie OSM we Włoszczowie produkuje:
  • sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego: bloki, porcje, plastry folia i display
  • sery dojrzewające wędzone typu holenderskiego i szwajcarskiego
  • świętokrzyski - produkt do kanapek
  • twarogi i twarożki: serek wiejski, serki do chleba, twaróg na sernik, twaróg krajanka, capriccio, rajski twaróg
  • śmietany: kubki, butelki, wiaderka
  • napoje mleczne: kefir, maślanka, jogurt naturalny
  • desery: serek Gucio
  • serwatkę w proszku częściowo zdemineralizowaną
  • masło kostka extra, masło osełka extra
  • osełka włoszczowska z dodatkiem tłuszczu roślinnego
  • produkty cateringowe: ser twarogowy, serek Izabella o smaku waniliowym, jogurt naturalny

    Mleczarnia w rok 1999 skupowała mleko surowe od około 5000 dostawców, w tym jest około 3000 członków. Roczny skup mleka za 1999 rok około 49 mln litrów, za rok 2002 około 58 mln litrów, za rok 2008 95 mln. Obecnie skupujemy mleko surowe od 2361 dostawców. Roczny skup mleka za 2009 rok to około 102 mln litrów.

    PRODUKTY

  • Napoje mleczne
  • Śmietany
  • Masła
  • Twarogi i twarożki
  • Sery
  • Do kanapek
  • Desery
  • Katering

    Zapraszamy na naszą stronę internetową.
  • EDYCJA DANYCH »
    zamknij okno