adres:
Tokary 9
08-108 Korczew
województwo: mazowieckie
powiat: siedlecki
NIP: 8212664915
telefony:
tel. (83) 357 63 97
branże:
EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107070EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107071EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107072EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107073EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107074EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. - zdjęcie-107075
opis działalności:
Firma młynarska - EKOOAZA Młyny Wodne - znajduje się na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego i terenach Ekologicznej Strefy "Natura 2000". od 1905 roku produkujemy mąki w młynach wodnych - kontynuujemy ponad 100-letnie tradycje rodzinne.

Wszystkie nasze Nadbużańskie produkty takie jak: mąki, kasza, otręby i mieszanki do domowego wypieku chleba nadal wytwarzamy w tradycyjny sposób i technologią młynów wodnych.
Ekologiczną jakość Nadbużańskich wyrobów potwierdza certyfikat ekologiczny.

Mielimy głównie trzy rodzaje ekologicznych zbóż: pszenicę, żyto orkisz pochodzących z ekologicznych gospodarstw położonych głównie w dolinie rzeki Bug.

Ekologiczne produkty pszenne:
- mąka pszenna typ 550 Jasna Nadbużańska: mąka luksusowa mająca wszechstronne zastosowanie w każdej kuchni. Polecana do wyrobu różnych ciast - drożdżowych, kruchych, smażonych takich jak racuchy, pączki czy faworki, na knedle, kopytka i pierogi. Do sporządzania ciasta naleśnikowego i makaronowego. Nadaje się do zagęszczania potraw, sosów, panierowania mięs i ryb.
- mąka pszenna typ 750 Chlebowa Nadbużańska: podstawowa mąka do wyrobu chleba pszennego i mieszanego oraz pieczywa cukierniczego. Stosowana jest do sporządzaniaciemnych ciast np. piernikowego, dodawana jest do ciast na placki i pierogi, do zakwasu i żuru, jest dobrym zagęszczaczem do zup i sosów.
- mąka pszenna typ 2000 Razowa Nadbużańska: wyróżnia się z pośród innych mąkpszennych najmniejszym stopniem przetworzenia a największą zawartością błonnika i soli mineralnych, i witamin. Podstawowa do wyrobu domowego pszennego chleba razowego, bułek i ciasteczek, domowego makaronu razowego, doskonała na żur, polecana do panierowania mięs i ryb.
- kasza manna pszenna Nadbużańska: nierafinowana, dzięki czemu zawiera więcej błonnikapochodzącego z łuski pszenicy. Doskonała do sporządzania kleików, zup mlecznych, szcególnie polecana dla dzieci i kobiet w ciąży.
- otręby pszenne Nadbużańskie: dobre źródło błonnika, witami z grupy A, E i B oraz fosforu, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii. Doskonały dodatek do sałatek, dań i produktów mlecznych, składnik panierek i posypek.

Ekologiczne produkty żytnie:
- mąka żytnia typ 720 Chlebowa Nadbużańska: posiada delikatny posmak i swoisty, przyjemny zapach. To podstawowa maka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego.
- mąka żytnia typ 2000 Razowa Nadbużańska: nierafinowana, zawiera 100% skłądników całego ziarna, w tym zarodki i otręby; zawiera maksymalną ilość cennych składkników: mikroelementów, witamin, błonnika pokarmowego. Mąka ta ze względu na jakość i wartość odżywczą wyróżniona została certyfikatem uprawniającym do oznaczania znakiem "Jakość Tradycja". Niezbędna do wyrobu domowego razowego chleba na zakwasie. Dodana do jaśniejszych mąk doskonale nadaje się do ciast i ciasteczek, razowego makaronu, niezbędna do zrobienia tradycyjnego zakwasu i żuru oraz jako skłądnik panierek do mięs i ryb.
- otręby żytnie Nadbużańskie: źródło naturalnego błonnika, fosforu, wapnia, żelaza, witamin z grupy A i B. doskonały dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli, musli i dietetycznych panierek. Mogą być dodatkiem do domowych maseczek, a zmieszane ze skrystalizowanym miodem będą naturalnym peelingiem.

Ekologiczne produkty orkiszowe:
- mąka orkiszowa typ 700 Jasna Nadbużańska,
- mąka orkiszowa typ 1100 Chlebowa Nadbużańska,
- mąka orkiszowa typ 2000 Razowa Nadbużańska,
- otręby orkiszowe Nadbużańskie.

Produkty orkiszowe wytwarzane są ze starych odmian ekologicznego orkiszu, którego obłuszczanie odbywa się nieśpieszną metodą tradycyją w młynie wodnym. Mąki i otręby orkiszowe wykorzystywane są analogicznie jak pokrewne im mąki pszenne.

Ekologiczne mieszanki "Twój Chleb":
- mieszanka na chleb pszenno-żytni z orkiszem Nadbużański,
- mieszanka na chleb żytni na zakwasie Nadbużański,
- mieszanka na bułki bagietki pszenno-orkiszowe Nadbużańskie,
- mieszanka na drożdżówkę deserową pszenną z orkiszem Nadbużańską.

Receptury mieszanek "Twój Chleb" zostały opracowane przez SGGW w Warszawie zgodnie z tradycyjnymi polskimi przepisami na domowy chleb i ciasta. Mieszanki można wypiekać w sposób tradycyjny w domowym pielkarniku, jak również w automacie / wypiekaczu. Nasze mieszanki "Twój Chleb" nie zawierają żadnych dodatków typu: polepszacze, stabilizatory, wybielacze, regulatory, a wyłącznie różne mąki ekologiczne. Tradycyjne receptura mieszanek pozwala dodawać: mąki innych rodzajów i typów.
EDYCJA DANYCH »
zamknij okno