adres:
ul. Partyzantów 1
70-222 Szczecin
województwo: zachodniopomorskie
powiat: Szczecin
NIP: 8512176976
rok założenia: 1995
telefony:
tel./fax (91) 812 11 71
email:główny adres kontaktowy e-mail do firmy
opis działalności:
Serdecznie witamy w oryginalnej restauracji indyjskiej "BOMBAY"

Ogromny subkontynent indyjski wyróżnia się rozmaitością przyrody i kulturowych tradycji. Od wysokich Himalajów na północy, przez zwrotnikowy pas monsunów, aż do tropikalnego południa żyją ludzie różnych ras i kultur. Jeśli uświadomimy sobie różnorodność kulturową wynikającą z wpływu wielu odmiennych religii (hinduizm, buddyzm, islam, chrześcijaństwo, zoroastranizm) to znacznie łatwiej będzie zrozumieć indyjskie tradycje kulinarne. Na kuchnie indyjską wpływały również dzieje polityczne - liczne najazdy obcych ludów (np. Mongołów w XVI w.). Funkcjonujący od tysiącleci podział kastowy także utrwalał odmienne sposoby odżywiania: najważniejsze kasty - Bramin i Kszatriowje nie jedzą mięsa, a ostatnie dwie kasty Waslijowie i Siudrowie spożywają potrawy mięsne. Wiele sposobów przygotowywania warzyw, owoców oraz mięsa składa się na przebogatą ilość potraw kuchni indyjskiej. Na przykład indyjskie tradycyjne pieczywo "chleby" i ryż przygotowuje się aż na 200 sposobów.

Restauracja "BOMBAY" jako jedna z niewielu w Polsce dysponuje specjalnie sprowadzonym z Indii opalanym węglem drzewnym, glinianym piecem "TANDOOR". To pradawne uniwersalne urządzenie służy w kuchni indyjskiej jako "gril" i "piekarnik". Przygotowuje się w nim potrawy mięsne i pieczywo. Hinduskie dania są znakomite do jedzenia w towarzystwie, gdyż tradycyjny posiłek składa się z wielu potraw. Typowe rodzinne menu w Indiach to: stosowane mięsa, drób, ryby, duszone warzywa, soczewica, dużo ryżu i kilka specjalnych domowych "chlebów".

Restauracja wyróżniona przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta jako "miejsce szczególnie polecane". Wyróżnienie to zostało przyznane tylko najlepszym 20tu restauracjom w Polsce. Jedyna wyróżniona restauracja w Szczecinie przez "Przewodnik Pascala" jako "miejsce o wyjątkowym klimacie". Bardzo serdecznie dziękuję, iż zaszczyciliście Państwo nas swoją obecnością. Wyrażam gorącą nadzieję, że będziemy mieli okazje służyć Państwu również w przyszłości.

Restauracja BOMBAY to:

- restauracja i kuchnia prowadzona przez narodowych hindusów
- kelnerzy i barmanki w oryginalnych strojach sprowadzonych z Indii
- specjalność lokalu piec TANDOOR
- Organizujemy bankiety, przyjęcia okolicznościowe oraz catering u klienta w domu - fascynująca historia, kultura i obyczaje
- obsługa w wielu językach
- honorujemy karty kredytowe

Wyróżnienia

Galeria

NASZE MENU

Ogromny Subkontynent Indyjski wyróżnia się rozmaitością przyrody i kulturowych tradycji. Wiele sposobów przygotowania warzyw, owoców oraz mięsa składa się na przebogatą ilość potraw kuchni indyjskiej.

Restauracja Bombay jako jedna z niewielu w Polsce dysponuje specjalnie sprowadzonym z Indii opalanym węglem drzewnym, glinianym piecem "tandoor". To pradawne, uniwersalne urządzenie służy w kuchni indyjskiej jako "gril" i "piekarnik". Przygotowuje się w nim potrawy mięsne i pieczywo.

Hinduskie dania są znakomite do jedzenia w towarzystwie, gdyż tradycyjny posiłek składa się z wielu potraw. Typowe rodzinne menu w Indiach to: różne rodzaje mięs, drób, ryby, duszone warzywa, soczewica, wiele odmian ryżu i domowego pieczywa.

- Indyjskie przyprawy na wynos
- Dania z grila Tandoori Specialities
- Podpłomyki Roti ki Tokri Indian Breadsi
- Taca dnia
- Ryż Basmati
- Przekąski Snacks
- Potrawy wegetariańskie A delight for the vegetarians
- Dodatki Extras
- Dania główne
- Napoje bezalkoholowe
EDYCJA DANYCH »
zamknij okno