nazwa firmy:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego MAXPOL Sp. z o.o.
telefony:
tel. (32) 419 14 93
tel. (32) 419 22 26
tel. (33) 418 92 40-41
fax (32) 418 92 43
tel. (32) 419 22 26
tel. (33) 418 92 40-41
fax (32) 418 92 43
branże:
email:
opis działalności:
Z masarstwem i przemysłem wędliniarskim rodzina Gołąbek jest związana od zawsze. Rodzinną historię przetwórstwa mięsnego zapoczątkował Alfred Gołąbek w 1930 roku. Budując swój pierwszy zakład w Świętochłowicach (Górny Śląsk), przejął tradycję zawodu po swym ojcu Janie. Firma, choć początkowo produkowała wyroby na niewielką skalę, prężnie się rozwijała i prosperowała do wybuchu II wojny światowej. Ciężkie lata okupacji a następnie socjalizmu przyniosły gwałtowne zmiany w koniunkturze Polski. Próbę czasu przetrwały jednak receptury i tajemnice rodzinnego fachu, które przekazywane z pokolenia na pokolenie stawały się jeszcze bardziej doskonałe.
Koniec lat siedemdziesiątych przyniósł nową nadzieję Polakom na posiadanie i prowadzenie własnego przedsiębiorstwa. Wieloletnie protesty społeczeństwa wymusiły na komunistycznej Polsce zniesienie "żelaznej kurtyny" dla rzemieślników i producentów. Sprzyjające zmiany gospodarcze postanowił wykorzystać Maksymilian Gołąbek – syn Alfreda. Za swój główny cel postawił spełnienie największego marzenia swego ojca o posiadaniu i samodzielnym zarządzaniu własnym zakładem przetwórstwa mięsnego. W 1978 roku postanowił kupić upadający zakład w Bytomiu. Zaledwie po kilku latach, dynamicznie rozwijająca się firma okazała się być niewystarczająco duża na zapotrzebowanie rynku. W międzyczasie rodzinne tradycję zostały przekazane młodszemu pokoleniu rodu Gołąbków – synowi Maksymiliana – Jerzemu. W 1990 roku łącząc wspólne siły i doświadczenie postanowili wybudować od podstaw zakład w Kuźni Raciborskiej.
Kierując się spełnieniem surowych wymogów i technologią stworzyli jedną z najnowocześniejszych przetwórni na Śląsku. Od imienia seniora rodu otrzymał on swą nazwę – Maxpol i od tamtego czasu jest nieprzerwanie zarządzany przez rodzinę Gołąbek. Najwyższa jakość i smak produktów sprawiły, iż firma Maxpol zyskała wielkie zaufanie wśród klientów. Wysiłek włożony w rozwój przedsiębiorstwa został dostrzeżony nie tylko w Polsce ale i na arenie międzynarodowej. W 1997 roku zakład został wyróżniony pięcioma Złotymi Medalami na Światowej Wystawie Wyrobów Wędliniarskich w Mannheim a senior rodu – Maksymilian uhonorowany Ogólnopolskim Złotym Laurem za zasługi dla rzemiosła. W 1998 roku zdobywa pierwsze miejsce w konkursie Agroliga.
Rok 1999 przynosi firmie zaszczytną i prestiżową nagrodę Teraz Polska, a zarząd firmy podejmuje plany wybudowania większego przedsiębiorstwa, zdolnego spełnić zarówno zapotrzebowanie klienteli jak i wszelkie normy dostępne w tej gałęzi biznesu. W 1998 roku Polska rozpoczęła zaawansowane negocjację o przystąpienie do Unii Europejskiej. W 1999 roku Ministerstwo Gospodarki wydało nakaz zamykania zakładów przetwórstwa mięsnego niespełniających norm unijnych. Ten rok okazał się także przełomowym dla firmy Maxpol, która ostatecznie podjęła decyzję o budowie nowego, nowoczesnego obiektu. I tak w 2001 roku został oddany do użytku pierwszy na Śląsku i w Polsce zakład mięsny spełniający wszelkie restrykcje Unii Europejskiej.
Dalsze lata firmy Maxpol były i są nadal serią sukcesów potwierdzających jej mocną pozycję w branży masarskiej. W 2002 roku jako pierwsza firma w województwie Śląskim zdobywa certyfikaty: HACCP, ISO 9001:2000 oraz DS. 3027 E:2002, gwarantujące możliwość eksportu swych produktów do wszystkich krajów Europy. Kilka miesięcy później Związek Rzemiosła Polskiego uhonorował zakład Dyplomem oraz Złotym Medalem im. Jana Kilińskiego a Maksymilian Gołąbek został wyróżniony tytułem Rzemieślnika Roku. Na przełomie kilku lat, Maxpol jako jedna z najpotężniejszych firm przetwórstwa mięsnego otrzymał cztery pierwsze miejsca Śląskiego Znaku Jakości. Liczne nagrody i wyróżnienia stały się ukoronowaniem wieloletniej i charyzmatycznej pracy seniora rodziny – Maksymiliana Gołąbka.
Odchodząc na emeryturę Maksymilian Gołąbek przekazał przedsiębiorstwo młodszemu pokoleniu. Obecnie firma jest prężnie nadzorowana przez jego syna - Jerzego, który zwracając szczególną uwagę na technologiczny rozwój zakładu, nieustannie doskonali jakość i smak swych wyrobów. Jerzy Gołąbek kontynuuje misję swych poprzedników, wprowadzając jednocześnie najnowsze receptury i nowoczesne techniki produkcji. Pod jego dyrekcją Maxpol traktuje swój fach jako wyzwanie w dążeniu do doskonałości i zadowolenia każdego klienta, opierając się na sięgającej ponad wieku masarskiej tradycji rodziny Gołąbek.
PRODUKTY
Wędliny Produkty surowe Produkty drobiowe Szynki Wędzonki Galantyny Pieczenie Wędliny podrobowe Pasztety Mięso wieprzowe Mięso cielęce Mięso wołowe Mięso drobiowe
Zapraszamy na naszą stronę internetową.
Koniec lat siedemdziesiątych przyniósł nową nadzieję Polakom na posiadanie i prowadzenie własnego przedsiębiorstwa. Wieloletnie protesty społeczeństwa wymusiły na komunistycznej Polsce zniesienie "żelaznej kurtyny" dla rzemieślników i producentów. Sprzyjające zmiany gospodarcze postanowił wykorzystać Maksymilian Gołąbek – syn Alfreda. Za swój główny cel postawił spełnienie największego marzenia swego ojca o posiadaniu i samodzielnym zarządzaniu własnym zakładem przetwórstwa mięsnego. W 1978 roku postanowił kupić upadający zakład w Bytomiu. Zaledwie po kilku latach, dynamicznie rozwijająca się firma okazała się być niewystarczająco duża na zapotrzebowanie rynku. W międzyczasie rodzinne tradycję zostały przekazane młodszemu pokoleniu rodu Gołąbków – synowi Maksymiliana – Jerzemu. W 1990 roku łącząc wspólne siły i doświadczenie postanowili wybudować od podstaw zakład w Kuźni Raciborskiej.
Kierując się spełnieniem surowych wymogów i technologią stworzyli jedną z najnowocześniejszych przetwórni na Śląsku. Od imienia seniora rodu otrzymał on swą nazwę – Maxpol i od tamtego czasu jest nieprzerwanie zarządzany przez rodzinę Gołąbek. Najwyższa jakość i smak produktów sprawiły, iż firma Maxpol zyskała wielkie zaufanie wśród klientów. Wysiłek włożony w rozwój przedsiębiorstwa został dostrzeżony nie tylko w Polsce ale i na arenie międzynarodowej. W 1997 roku zakład został wyróżniony pięcioma Złotymi Medalami na Światowej Wystawie Wyrobów Wędliniarskich w Mannheim a senior rodu – Maksymilian uhonorowany Ogólnopolskim Złotym Laurem za zasługi dla rzemiosła. W 1998 roku zdobywa pierwsze miejsce w konkursie Agroliga.
Rok 1999 przynosi firmie zaszczytną i prestiżową nagrodę Teraz Polska, a zarząd firmy podejmuje plany wybudowania większego przedsiębiorstwa, zdolnego spełnić zarówno zapotrzebowanie klienteli jak i wszelkie normy dostępne w tej gałęzi biznesu. W 1998 roku Polska rozpoczęła zaawansowane negocjację o przystąpienie do Unii Europejskiej. W 1999 roku Ministerstwo Gospodarki wydało nakaz zamykania zakładów przetwórstwa mięsnego niespełniających norm unijnych. Ten rok okazał się także przełomowym dla firmy Maxpol, która ostatecznie podjęła decyzję o budowie nowego, nowoczesnego obiektu. I tak w 2001 roku został oddany do użytku pierwszy na Śląsku i w Polsce zakład mięsny spełniający wszelkie restrykcje Unii Europejskiej.
Dalsze lata firmy Maxpol były i są nadal serią sukcesów potwierdzających jej mocną pozycję w branży masarskiej. W 2002 roku jako pierwsza firma w województwie Śląskim zdobywa certyfikaty: HACCP, ISO 9001:2000 oraz DS. 3027 E:2002, gwarantujące możliwość eksportu swych produktów do wszystkich krajów Europy. Kilka miesięcy później Związek Rzemiosła Polskiego uhonorował zakład Dyplomem oraz Złotym Medalem im. Jana Kilińskiego a Maksymilian Gołąbek został wyróżniony tytułem Rzemieślnika Roku. Na przełomie kilku lat, Maxpol jako jedna z najpotężniejszych firm przetwórstwa mięsnego otrzymał cztery pierwsze miejsca Śląskiego Znaku Jakości. Liczne nagrody i wyróżnienia stały się ukoronowaniem wieloletniej i charyzmatycznej pracy seniora rodziny – Maksymiliana Gołąbka.
Odchodząc na emeryturę Maksymilian Gołąbek przekazał przedsiębiorstwo młodszemu pokoleniu. Obecnie firma jest prężnie nadzorowana przez jego syna - Jerzego, który zwracając szczególną uwagę na technologiczny rozwój zakładu, nieustannie doskonali jakość i smak swych wyrobów. Jerzy Gołąbek kontynuuje misję swych poprzedników, wprowadzając jednocześnie najnowsze receptury i nowoczesne techniki produkcji. Pod jego dyrekcją Maxpol traktuje swój fach jako wyzwanie w dążeniu do doskonałości i zadowolenia każdego klienta, opierając się na sięgającej ponad wieku masarskiej tradycji rodziny Gołąbek.
PRODUKTY
Zapraszamy na naszą stronę internetową.
EDYCJA DANYCH »
zamknij okno